Belysningsguide


Välj rätt ljuskälla för ditt hem

När det kommer till belysning så är det många faktorer som spelar in för att ett rum skall kännas trivsamt och bra belyst. Först och främst så behöver alla rum allmänbelysning, det kan vara spottar eller en vanlig taklampa. Det är behövligt för en god överblick av rummet, samt vid tillfällen som tex städning eller när du letar efter något och behöver lysa upp hela rummet.



Tips inför ditt val av belysning

  • Att välja rätt lampa till allmänbelysning beror helt på vad rummet har för förutsättningar, det kan vara allt ifrån takhöjd, möjligheten till inbyggda spots, ljusinsläpp, mörka och matta färger och material, antal lamputtag. Men det bästa är ju självklart att kunna kombinera lamporna med inbyggda spots som man dessutom kan vinkla.

  • En tumregel inom belysning är att varje rum skall ha minst fem ljuspunkter och de kan vara allt från taklampor, vägglampor, bordslampor golvlampor, fönsterlampor, ljusslingor etc, även levande ljus har en del i detta. Sedan handlar det mycket om att jobba med olika höjder på ljuspunkterna för att jämna ut skuggor och täcka hela hemmet från olika vinklar och hörn med ljusspridning.

  • När det kommer till valet av takbelysning finns det även här en del varianter att välja mellan. Takpendel, plafond, ljuskrona, spot list och lysrör. Man kan verkligen välja bland olika massa olika material och stilar för att hitta den som passar bäst. En takpendel i glas oavsett om det är i klarglas, opalglas eller rökglas ger en bred spridning av ljus både nedtill men likaså uppåt och runt om i alla vinklar i rummet. En pendel som har en stängd design upptill sprider endast ljuset nedåt vilket kan vara mer lämpligt ovanför ett matbord, men mindre optimalt om det är den främsta ljuskällan i ett helt rum. Sedan finns det lampor i estetiskt vackra mönster av olika material, som påverkar ljusets spridning, med skuggor från mönstret som kommer att sprdas i hela rummet, detta blir mer tydligt när det är mörkt ute och man inte har andra ljuskällor som hjälper till och lyser upp skuggorna från andra vinklar.

  • Spotts med riktad belysning är helt klart ett funktionellt alternativ som ger en lyxig belysningskänsla då man har möjligheten att rikta de olika spotsen på specifika ytor, möbler och tavlor. Vad man skall ha i åtanke är att inte rikta direkt mot blanka material som, speglar, fönster eller högblanka ytor då det är lätt att det blir bländande.


Olika typer av belysning



Bordslampor

Bordslampor är en väldigt behövlig ljuspunkt att jobba med i alla rum för att skapa ett inbjudande och behagligt ljus. Bordslampor är perfekta för att väva samman funktion med snygg design. Välj trendiga bordslampor som matchar resten av din heminredning. Dessutom tillför bordslampan de olika ljushöjderna som man strävar efter, då den är så lättplacerad. Tre förslag på bra platser där det ofta behövs en bordslampa är, på fönsterbrädor, på sidobord (tex vid soffan) och i en hylla eller på ett skåp för att även få till en högre vinkel. Har du en snygg bordslampa på dessa platser så kommer hemmet kännas både bra belyst, och de agerar samtidigt som snygga inredningsdetaljer och ger inredningen en boost.



Taklampor

Taklampor är ett effektivt sätt att ge ett rum karaktär och en känsla av lyxig design. Valet av takpendlar är inte alltid helt enkelt, det handlar vad man vill uppfylla för behov. Är det främst för att ge bra belysning så kan spots vara passande, om man vill ha en bra allmänbelysning samtidigt som det är en snygg och dekorativ lampa som matchar inredningen, så har vi på Calixter hundratals designlampor perfekta för detta. I ett vardagsrum så klär man upp en möbelgrupp med rätt lampa, ovanför soffan kan man välja och vraka med olika storlekar och höjder av taklampor då man har soffbordet, tvn och soffans höjd att utgå efter. Till Skillnad från om man skall välja en lampa till en passage eller hall så har man ofta inte möjligheten till en allt för stor lampa, men det betyder inte att man skall behöva ha en tråkig lampa. Det finns massor av snygga plafonder och mindre glaspendlar som är supersnygga att jobba med flera på rad tex i en korridor, i hallen eller längs med köksbänken.

Under vår kategori Inredaren Rekommenderar så har vår inredare valt ut de perfekta alternativen på lampor anpassade till hemmets olika rum och möbler.   

>> Klicka här för att komma till Inredaren rekomenderar 






Vägglampor

Vägglampor är väldigt smidiga då de inte kräver någon bordsyta, vilket gör att de är väldigt bra alternativ om man bor trångt eller har begränsade ytor. Det finns massor av olika slags vägglampor, tex mindre lampor som passar perfekt som sängbordslampor, vägglampor för vardagsrum som läslampa eller vägglampor i köket ovanför köksbänken. Sen finns det vägglampor med långa armar som både är snygga och funktionella då man oftas kan vinkla eller justera ljuskällan, dessa långa vägglampor är väldigt trendigt att ha vid soffan tillsammans med tavlor. Detta skapar ett djup och en väldigt smakfull look av design.







Plafonder

Plafonder är ett bra alternativ för den med lägre takhöjd eller om man har lamputtagen på platser där det inte passar med en hängande pendel. Det är perfekt att hänga upp en vacker plafond mitt i en passage eller mellan två möbelgrupper i ett rum som man inte vill dra förlängningssladdar etc. Plafonder har verkligen fått ett uppsving från den klassiska släta glas plafonden. Nu finns det massor av design plafonder i trendiga designs som smyckar taket och matchar den resterande inredningen utan att ta för mycket plats.





Golvlampor

Golvlampor kan användas i alla rum, inte bara klassiskt som i vardagsrummet bredvid en fåtölj. Golvlampor passar även utmärkt i ett sovrum för att dekorera ett lite mörkare hörn, eller perfekt i ett barnrum där behovet för både lägre belysning men även möjligheten att vinkla åt olika håll finns. Golvlampor är en underskattad lampa som faktiskt är otroligt lätt att placera men som också ger det perfekta ljuset i en lite högre nivå. Tre lite ovanliga tips på vart du kan placera en golvlampa är brevid en tavla uppsatt på en vägg för att skapa en liten möbelgrupp, som sänglampor då de inte kräver någon bordsyta eller om man har begränsad yta på ena sidan sängen etc. Samt vid ett matbord kan man placera en golvlampa i rummets hörn för att ge en mild nivå av allmänbelysning så kan det till och med räcka att man bara har några levande ljus på bordet för att lysa upp.



Välj rätt lampa efter dina behov

Beroende på funktion och aktivitet så finns det olika sorters lampor att rekommendera, i vardagsrummet vid en soffgrupp är det trevligt att kunna ha en dämpad stämningsbelysning utöver den allmänna belysningen, då är det perfekt att ha tex en bordslampa vid sidan av soffan, 1-2 fönsterlampor och en vägg eller golvlampa som är mer anpassningsbar när man tex vill spela spel eller läsa. Har du ett större vardagsrum kan du ha tex 2-4 fönsterlampor, 1-2 bordslampor som både är dekorativa och ger belysning som du kan placera på avlastningsbord etc och en golv/vägglampa för att ta in en högre ljuspunkt i rummet.

Det blir allt vanligare med öppna planlösningarna och man har allt fler möbelgrupper i ett stort rum, då är det väldigt effektfullt att jobba med fokuserad belysning för att skapa känslan av flera rum i rummet. Har man kombinerat soff- och matgrupp så är det att snyggt att jobba med två fina hängande pendlar ovanför de olika grupperna, på samma sätt som en stor matta ramar in och grupperar så har en takpendel samma effekt. Alternativt är att man belyser med en hängande takpendel ovanför matgruppen och flera punktbelysningar med vackra designs som bordslampor, golvlampor och vägglampor runt om vid soffgruppen.


    Guide till rätt ljuskälla

Färgtemperatur:  (Kelvin)
2200K 2700K (standard) 3000K 5000K
Ljusets effekt: varmt ljus varmt ljus varm/kallt ljus kallt ljus
Passar rum: Vardagsrum och sovrum Vardagsrum, sovrum och kök badrum, hall och utomhus arbetsplats och utomhus

Ljusstyrka och färgtemperatur på dina ljuskällor

Arbetsbelysning på platser som i ett kontor vid skrivbordet, öppna ytor eller i köket ovanför köksbänken, så är det rekommenderat att ha ett starkare vitt ljus. Detta resulterar i att man lättare håller sig fokuserad, ser ordentligt på det man jobbar med, underlättar för en högre energinivå och inte överanstränger ögonen så man blir sömnig. Valet av arbetsbelysning är väldigt individuell beroende på det man utför och hur man är placerad, tex om man jobbar vid ett skrivbord så är det viktigt att tänka på att ljuset kommer från rätt vinkel. Det kan tex bli skuggor på din överkropp om du endast har en taklampa för att lysa upp. Samma gäller här, rekommenderat att ha en stark allmänbelysning och ytterligare en eller flera punkt belysningar som hjälper till just där du arbetar.

Att jobba med dimmers är ett effektivt sätt att anpassa kroppen, förslagsvis starta dagen med starkt ljus för att komma igång och vara effektiv. Fram mot eftermiddagen så kan man sakta dra ner ljusstyrkan mot ett lite mildare och svagare ljus för att övergå till ett mer avslappnat läge. Detta är att rekommendera om man ofta har svårt att varva ner efter en hektisk arbetsdag.

Vad betyder Lumen & Kelvin?

Tvärtemot från ett arbetsrum så vill man ha ett varmt och mildare ljus i sovrum och vardagsrum så att kroppen kan varva ner och slappna av. Då använder man sig utav ett mildare och gulare ljus på ljuskällan, när man pratar om färgtemperatur på ljuskällan så är det (K) Kelvin man refererar till. Dekorativ belysning som tex bordslampor, fönsterlampor osv behöver oftast endast en mild varm karaktär på 2000K.

Allmänbelysning som taklampor och spots behöver ett starkare vitare ljus detta brukar ligga mellan 2700-3000K i skandinavien.

Arbetsbelysning som skrivbordslampor, taklampor, lysrör osv behöver ett starkt klart vitt ljus på ca 3300-4500K. För att jämföra detta enklare så ligger dagsljus mellan 5500-7000K och ett stearinljus ligger på ca 1500K.

Lumen är det som bestämmer ljusstyrkan i ljuskällan, så desto mer Lumen du har desto mer ljusstyrka. Detta är tidigare använt som Watt, men eftersom LED-belysning blivit allt mer populärt och har ett starkare ljus än en vanlig glödlampa, så är Lumen ett mer korrekt värde att mäta för effekt.


Belysningsguide

Välj rätt ljuskälla för ditt hem


När det kommer till belysning så är det många faktorer som spelar in för att ett rum skall kännas trivsamt och bra belyst. Först och främst så behöver alla rum allmänbelysning, det kan vara spottar eller en vanlig taklampa. Det är behövligt för en god överblick av rummet, samt vid tillfällen som tex städning eller när du letar efter något och behöver lysa upp hela rummet.


Tips inför ditt val av belysning

  • Att välja rätt lampa till allmänbelysning beror helt på vad rummet har för förutsättningar, det kan vara allt ifrån takhöjd, möjligheten till inbyggda spots, ljusinsläpp, mörka och matta färger och material, antal lamputtag. Men det bästa är ju självklart att kunna kombinera lamporna med inbyggda spots som man dessutom kan vinkla.

  • En tumregel inom belysning är att varje rum skall ha minst fem ljuspunkter och de kan vara allt från taklampor, vägglampor, bordslampor golvlampor, fönsterlampor, ljusslingor etc, även levande ljus har en del i detta. Sedan handlar det mycket om att jobba med olika höjder på ljuspunkterna för att jämna ut skuggor och täcka hela hemmet från olika vinklar och hörn med ljusspridning.

  • När det kommer till valet av takbelysning finns det även här en del varianter att välja mellan. Takpendel, plafond, ljuskrona, spot list och lysrör. Man kan verkligen välja bland olika material och stilar för att hitta den som passar bäst. En takpendel i glas oavsett om det är i klarglas, opalglas eller rökglas så ger det en bred spridning av ljus både nedtill men likaså uppåt och runt om i alla vinklar. En pendel som har en stängd design upptill sprider ljuset nedåt vilket kan vara mer lämpligt ovanför ett matbord. Sedan finns det lampor i estetiskt vackra mönster av olika material som då påverkar ljusets spridning, skuggor från mönstret kommer att fyllas i hela rummet, detta blir mer tydligt när det är mörkt ute och man inte har andra ljuskällor som hjälper till och lyser upp skuggorna.

  • Spotts med riktad belysning är helt klart ett funktionellt alternativ som ger en lyxig belysningskänsla då man har möjligheten att rikta de olika spotsen på specifika ytor, möbler och tavlor. Vad man skall ha i åtanke är att inte rikta direkt mot blanka material som, speglar, fönster eller högblanka ytor då det är lätt att det blir bländande.


Olika typer av belysning


Bordslampor

Bordslampor är en väldigt behövlig ljuspunkt att jobba med i alla rum för att skapa ett inbjudande och behagligt ljus. Bordslampor är perfekta för att väva samman funktion och snygg design. Välj trendiga bordslampor som matchar resten av din heminredning med sin design eller färg. Dessutom tillför bordslampan olika ljushöjder som man strävar efter, då den är så lättplacerad. Fyra förslag på bra platser där de behövs en bordslampa är på fönsterbrädan, på ett sidobord (tex vid soffan), i en hylla eller på ett skåp. Har du en snygg bordlampa på dessa platser så kommer hemmet kännas både bra belyst och de agerar även som snygga inredningsdetaljer samtidigt som bordslampor ger inredningen en boost.


Taklampor

Taklampor är ett effektivt sätt att ge ett rum karaktär och en känsla av lyxig design. Valet av takpendlar är inte alltid helt enkelt, det handlar vad man vill uppfylla för behov. Är det främst för att ge bra belysning så kan spots vara passande, om man vill ha en bra allmänbelysning samtidigt som det är en snygg och dekorativ lampa som matchar inredningen, så har vi på Calixter hundratals designlampor perfekta för detta. I ett vardagsrum så klär man upp en möbelgrupp med rätt lampa, ovanför soffan kan man välja och vraka med olika storlekar och höjder av taklampor då man har soffbordet, tvn och soffans höjd att utgå efter. Till Skillnad från om man skall välja en lampa till en passage eller hall så har man ofta inte möjligheten till en allt för stor lampa, men det betyder inte att man skall behöva någon tråkig lampa. Det finns massor av snygga plafonder och mindre glaspendlar som är supersnyggt att jobba med flera på rad tex i en korridor eller längs med köksbänken.


Vägglampor

Vägglampor är väldigt smidiga då de inte kräver någon bordsyta, vilket gör att de är väldigt bra alternativ om man bor trångt eller har begränsade ytor. Det finns massor av olika slags vägglampor, tex mindre lampor som passar perfekt som sängbordslampor, vägglampor för vardagsrum som läslampa eller vägglampor i köket ovanför köksbänken. Sen finns det vägglampor med långa armar som både är snygga och funktionella då man oftas kan vinkla eller justera ljuskällan, dessa långa vägglampor är väldigt trendigt att ha vid soffan tillsammans med tavlor. Detta skapar ett djup och en väldigt smakfull look av design.


Plafonder

Plafonder är ett bra alternativ för den med lägre takhöjd eller om man har lamputtagen på platser där det inte passar med en hängande pendel. Det är perfekt att hänga upp en vacker plafond mitt i en passage eller mellan två möbelgrupper i ett rum som man inte vill dra förlängningssladdar etc. Plafonder har verkligen fått ett uppsving från den klassiska släta glas plafonden. Nu finns det massor av design plafonder i trendiga designs som smyckar taket och matchar den resterande inredningen utan att ta för mycket plats.


Golvlampor

Golvlampor kan användas i alla rum, inte bara klassiskt som i vardagsrummet bredvid en fåtölj. Golvlampor passar även utmärkt i ett sovrum för att dekorera ett lite mörkare hörn, eller perfekt i ett barnrum där behovet för både lägre belysning men även möjligheten att vinkla åt olika håll finns. Golvlampor är en underskattad lampa som faktiskt är otroligt lätt att placera men som också ger det perfekta ljuset i en lite högre nivå. Tre lite ovanliga tips på vart du kan placera en golvlampa är brevid en tavla uppsatt på en vägg för att skapa en liten möbelgrupp, som sänglampor då de inte kräver någon bordsyta eller om man har begränsad yta på ena sidan sängen etc. Samt vid ett matbord kan man placera en golvlampa i rummets hörn för att ge en mild nivå av allmänbelysning så kan det till och med räcka att man bara har några levande ljus på bordet för att lysa upp.



Välj rätt lampa efter dina behov

Beroende på funktion och aktivitet så finns det olika sorters lampor att rekommendera, i vardagsrummet vid en soffgrupp är det trevligt att kunna ha en dämpad stämningsbelysning utöver den allmänna belysningen, då är det perfekt att ha tex en bordslampa vid sidan av soffan, 1-2 fönsterlampor och en vägg-eller golvlampa som är mer anpassningsbar när man tex vill spela spel eller läsa. Har du ett större vardagsrum kan du ha tex 2-4 fönsterlampor, 1-2 bordslampor som både är dekorativa och ger belysning som du kan placera på avlastningsbord etc och en golv/vägglampa för att ta in en högre ljuspunkt i rummet.

Det blir allt vanligare med öppna planlösningarna och man har allt fler möbelgrupper i ett stort rum, då är det väldigt effektfullt att jobba med fokuserad belysning för att skapa känslan av flera rum i rummet. Har man kombinerat soff- och matgrupp så är det att snyggt att jobba med två fina hängande pendlar ovanför de olika grupperna, på samma sätt som en stor matta ramar in och grupperar så har en takpendel samma effekt. Alternativt är att man belyser med en hängande takpendel ovanför matgruppen och flera punktbelysningar med vackra designs som bordslampor, golvlampor och vägglampor runt om vid soffgruppen.


Ljusstyrka och färgtemperatur

Arbetsbelysning på platser som i ett kontor vid skrivbordet, öppna ytor eller i köket ovanför köksbänken, så är det rekommenderat att ha ett starkare vitt ljus. Detta resulterar i att man lättare håller sig fokuserad, ser ordentligt på det man jobbar med, underlättar för en högre energinivå och inte överanstränger ögonen så man blir sömnig. Valet av arbetsbelysning är väldigt individuell beroende på det man utför och hur man är placerad, tex om man jobbar vid ett skrivbord så är det viktigt att tänka på att ljuset kommer från rätt vinkel. Det kan tex bli skuggor på din överkropp om du endast har en taklampa för att lysa upp. Samma gäller här, rekommenderat att ha en stark allmänbelysning och ytterligare en eller flera punkt belysningar som hjälper till just där du arbetar.

Att jobba med dimmers är ett effektivt sätt att anpassa kroppen, förslagsvis starta dagen med starkt ljus för att komma igång och vara effektiv. Fram mot eftermiddagen så kan man sakta dra ner ljusstyrkan mot ett lite mildare och svagare ljus för att övergå till ett mer avslappnat läge. Detta är att rekommendera om man ofta har svårt att varva ner efter en hektisk arbetsdag.

 


Vad är LUMEN & KELVIN?

Tvärtemot från ett arbetsrum så vill man ha ett varmt och mildare ljus i sovrum och vardagsrum så att kroppen kan varva ner och slappna av. Då använder man sig utav ett mildare och gulare ljus på ljuskällan, när man pratar om färgtemperatur på ljuskällan så är det (K) Kelvin man refererar till. Dekorativ belysning som tex bordslampor, fönsterlampor osv behöver oftast endast en mild varm karaktär på 2000K. Allmänbelysning som taklampor och spots behöver ett starkare vitare ljus detta brukar ligga mellan 2700-3000K i skandinavien. Arbetsbelysning som skrivbordslampor, taklampor, lysrör osv behöver ett starkt klart vitt ljus på ca 3300-4500K. Dagsljus ligger mellan 5500-7000K och ett stearinljus ligger på ca 1500K.

Lumen är det som bestämmer ljusstyrkan i ljuskällan, så desto mer Lumen du har desto mer ljusstyrka. Detta är tidigare använt som Watt, men eftersom LED-belysning blivit allt mer populärt och har ett starkare ljus än en vanlig glödlampa, så är Lumen ett mer korrekt värde att mäta för effekt.