Inredningstips & Blogg

Belysnings tips:
 
Här kommer tre små tipsa på hur man kan tänka när man skall välja lampor till hemmets olika rum.
 
1. När du skall välja lampor till köket och matbordet så spelar det stor roll om du har flera ljuspunkter i resten av rummet, då man behöver ha både en funktionell arbetsbelysning som gör att du kan se köksbänken när du lagar mat. Har du tex bara en takpendel vid matbordet och ingen spot i taket vid bänken eller belysning inbyggt vid köksbänken så kommer du att få ljuset bakom dig som då skuggar din arbetsbänk. Så för dig utan köksskåp och inbyggd belysning är det superviktigt med någon tak eller vägglampa som lyser upp köksbänken så den ger ett tacksamt arbetsljus.
 
Sen valet av takpendel till matbordet borde också baseras på om du vill att just den lampan lyser upp stora mänger av rummet, eller om du bara vill ha en mysig pendel till just middagar vid bordet. Skall lampan sprida mycket ljus runt om så är det smart att välja tex en lampa i glas, eller med flera ljuskällor och flera armar som gör att ljuset sprider sig åt flera håll i rummet. Skall lampan endast lysa upp vid matbordet så kan du välja väldigt fritt, men en lampa i metall eller trä som har en "stängd" design som bara släpper ut lite ljus runt om men mestadels nedåt funkar bra till just matbord, men inte helt optimal om det är din enda ljuspunkt i de rummet.
 
2. Se till att du alltid kan välja ljus nivå på dina lampor, har du inte en inbyggd dimmer så finns det väldigt smidiga och smarta ljuskällor som växlar mellan tre ljus lägen bara genom att klicka av och på lampan, dessa funkar på alla lampor, både taklampor, bordslampor och golvlampor. De finns som vanliga E27 och E14 så enligt mig ett måste på alla bordslampor som nästan aldrig går att dimma ner annars. Det bästa är att de kostar samma som vanliga ljuskällor runt 70kr, in och spana på hemsidan under våra ljuskällor om det låter intressant och vill du ha hjälp finns vi tillgängliga på chatten, DM eller telefon.
 
3. Välj en taklampa som passar in i din resterande inredning eller tillför det du saknar, det kan vara ett visst material, färg eller bara att den skall fylla upp och lyfta rummet. Har du en lampa i svart till ett rum som har mörk inredning och lite dåligt med ljusinsläpp så kan lampan bli som ytterligare en mörk kloss som drar ner taket, så i dessa lägen välj istället en stor vit/ljus pendel i ett mjukt eller luftigt material som släpper förbi dagsljuset och ger rummet lite mera rymt och ljusa inslag.
 
Har du istället ett väldigt vitt och man får känslan av att det är väldigt avskalat i rummet så skulle jag rekommendera en taklampa som tar plats, och gärna i ett material eller färg som ger värme tex trä material eller i ett brunt/beige linne tyg, eller mässing så kommer hela rummet kännas mer balanserat med mer värme.
 
Har du bara möjlighet att placera en taklampa mitt i ett rum med flera olika möbelgrupper i de rummet rekommenderar jag att välja en lampa som har ett lite mer "uppåt fokus" en dekorativ plafond de finns i alla vanliga stilar och material nu för tiden. Eller en takpendel som gör sig tillrätta om den hänger på en högre höjd intill taket, inte till ett soffbord etc. Tips på sådana lampor är lampor som breda, de behöver vara bredare än vad de är höga för att det skall se passande ut att ha mitt i rummet. De kan ha en stor ring-aktig form, eller rektangulära med olika glaskupor eller armar så länge den inte blår en pendel som har en långsmal form, det kommer då se ganska malplacerat ut om den hänger själv utan anknytning till en möbelgrupp.
Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentarer:
Fortsätt »