Inredningstips & Blogg


Vardagsrummet är en stor del av vårat hem och oftast vår centrala mittpunkt. Här spenderas tid på att titta på tv, spela spel, vila sig eller spendera tid med vänner, familj eller sällskap, så varför inte kombinera ljus och design för att skapa en så härlig stämning som möjligt?



Snygga taklampor för vardagsrum

Varje rum bör ha minst två till tre lampor, men oftast är det taklampan som fångar ögat först. En maffig och stilren taklampa blir det avgörande steget som skapar helhet tillsammans med rummets inredning och dekoration. Om du har högt i tak passar det perfekt med en större hängande pendel som tar plats. Om du däremot har lågt i tak kan det vara bättre med en mindre taklampa eller till och med en vacker plafond. Vår inredare och stylist har valt ut taklampor och takpendlar i olika material för alla typer av hem, oavsett om du gillar rotting/bambu, tyg, glas, metall eller rispapper.


Tänk på att inte hänga takpendeln för lågt!


Herstal - Manola taklampa 12 Mässing ››    |    Globen Lighting - Kyoto taklampa 60 ››    |    CoBankeryd - Taklampa Tage svart ››


Välj rätt taklampa till ditt vardagsrum

När man skall välja en taklampa så bör man ha i åtanke vilka behov man har, är ljus en bristvara och du har inte möjligheten att kombinera med fler lampor så som bordslampor eller golvlampor för att ljusa upp vardagsrummet så är det viktigt att tänka på lampans modell och material för att lampan skall leverera så mycket ljus som möjligt. Undvik stängda lampor, alltså pendlar i metall, trä eller plastliknande material som endast har ett hål nedåt som släpper ut ljus, annars så kommer taket och halva överdelen av rummet vara obelyst. Välj istället en lampa med flera armar och många ljuskällor eller lampor i material som glas eller papper för att lampan skall sprida så myket ljus runt om i hela rummet som möjligt. Du kan givetvis använda dig utav en rotting lampa som har ett brett mönser som släpper ut ljus åt alla håll, men tänk på att om du inte har några fler lampor i rummet som lyser upp så kommer mönstret från taklaman bli väldigt starkt och markant i rummet. För att bli av med starka skuggningar från en mönstrad lampa är bästa lösningen att jobba bort mönsterskuggorna med mer ljus från olika vinklar och höjder. 

Att välja lampa till vardagsrummet i dagsläget kan vara svårt då utbudet är otroligt brett, men tänk på att försöka väva samman lampans stil med din befintliga inredningsstil. Har du mycket svarta detaljer eller väldigt ljus inredning hemma så fortsätt på den stilen även när de väljer lampa, filtrera utbudet till din önskade färg och om du inreder med någon specifik metall så som mässing eller silver är det inte dumt att även filtrera med de för att bredda valmöjligheterna att knyta ihop inredningen till en röd tråd. 

Om du har hittat en taklampa du är nöjd med så rekommernderar jag att kolla om det finns fler lampor i samma designserie, perfekt till vardagsrummets fönsterbrädor eller kanske en vägglampa bredvid soffan. Inred hela hemmet med lampor som går ton i ton stilmässigt det kan vara så enkelt som en svart stomme med mässings detaljer som är återkommande både i vardagsrummets inredning men även i kök och sovrum för att visa på en välplanerad och enheltig inredningsstil som dekorerar hela hemmet. 


Skapa en röd tråd i din inredning med hjälp av lampor och belysning


By Rydéns - taklampa Seagrass ››



Watt & Veke - Taklampa Ellipse 80 ››



Umage/VITA Copenhagen - Fjäderlampa EOS stor ››


Golvlampor för vardagsrum

Stora rum kräver mer belysning och för att det inte skall bli för upprepande, så bör man tänka på de olika sorters lampor som finns som alternativ. Golvlampan är ofta något som glöms av i de moderna hemmen, men det är ett snyggt sätt att väva in belysning och inredning på samma gång. Golvlampor är perfekta att ha bredvid en soffgrupp eller i ett lite mörkare hörn både som en stor inredningsdetalj men också för att skapa mysig punktbelysning där den behövs som mest. Golvlampor är också väldigt effektiva om man har begränsad takbelysning, golvlampor går ofta att placera på små ytor som mellan soffan och en vägg i en mindre lägenhet, samtidigt som samma lampa kan användas för att fylla upp tomma hörn i stora villor när det behövs. En golvlampa är något du kan bära med dig hela livet och användas på helt olika ställen och rum beroende på vilka behov man har för stunden. 



By Rydéns - Vega Golvlampa Valnöt ››



Design House Stockholm - Mañana Golvlampa grå ››



Hubsch - Golvlampa mässing/vit ››


Golvlampor till rummets hörn

Golvlampan är en lampa som verkligen kan variera i färg och form, oftast tänker man en golvlampa som en klassisk uplight eller en stabil fot med ett mindre vineklbart huvud att placera bredvid läsfåtöljen. Men golvlampornas design har såklart följt med i alla nya inredningstrender och finns i massa snygga utlåtanden, allt ifrån lampor med flera armar upptill som påminner om en takpendel fast golv baserad. Sen har vi även de golvlampor som inte har den klassiska långa foten utan har en bred kropp som påminner mer om en bordslampa. Vi på Calixter har sådanna låga golvlampor i både rotting, rispapper och glasmaterial. En lägre golvlampa är perfekt när man skall inreda ett lite tomt hörn i en hall eller kanske under trappen eller i hemmets alla olika rum som har en kvadratmeter extra. Att inreda ett hörn kan vara svårt, då det handlar om balans mellan höjd, bredd och vad man har för fler möbler att anpassa sig till, så en tumregel när det kommer till att inreda hörn är att om en lampa eller inredningsdetalj skall stå helt själv så rekommenderar jag att den inte är högre än ca 160cm. Men kombinerar du en hög golvlampa med tex en tavla så blir det direkt en snyggare balans. 

Det finns ännu inga kommentarer till detta inlägg.
Namn:
E-postadress (publiceras ej):
URL/bloggadress:
Kommentarer:
Fortsätt »